Winkelwagen
€0,00

Wat moet bestaan, bestaat, ongeacht hoe de wereld verandert. Iedere wetenschap, die toepasbaar is, overleeft door verschillende generaties en stroomt van de ene generatie naar de andere. De natuur heeft zijn eigen unieke manier om een systeem te maken of te breken en wij blijven slechts een toeschouwer, gewist door het verstrijken van de tijd!

Introductie in Ayurveda

Ayurveda is de oudste wetenschap van de gezondheidszorg. De eerste geschreven documenten dateren van ongeveer 5000 jaar geleden en als orale traditie is het tijdloos. Als wetenschap heeft Ayurveda de onrust van alle tijden onder ogen gezien en is desondanks nog steeds in opkomst als een leidend alternatief gezondheidszorgsysteem.

“Hitahitam Sukham Dukham Ayustasya hitahitam Maanam Ch tachh yatroktam Ayurved Sa Uchayate”

Dit oude vers in Sanskriet beschrijft de Ayurveda als de wetenschap van het management van het leven. Het geeft uitleg over de principes, het dieet en de levensstijl die goed of slecht zijn voor het leven. Uitleg over hetgeen wat leidt tot blijheid of ongelukkigheid en wat de exacte levensduur van het leven is, dat bekend staat als Ayurveda.

Ayur - betekent letterlijk levensduur of verlenging van het leven.

Veda - betekend waarheid of kennis.

Vedische literatuur is een oude schat aan kennis, een handleiding gegeven in de vorm van Veda's waarin uitgelegd wordt hoe deze wereld werkt. Ayurveda is dus de kennis van het verlengen van het leven, de handleiding voor levensmanagement. Het vertelt ons hoe we in ieder aspect een gelukkige, gezonde, vredige, welvarende levensstijl kunnen leiden, ziekte kunnen voorkomen en een respectvol sociaal leven kunnen leiden.

Ayurveda bestaat sinds het bestaan van het leven en het universum, omdat de principes van genezing gebaseerd zijn op de natuurwetten die tijdloos en eeuwig zijn. Volgens Ayurveda bestaat alle fysieke materie evenals het lichaam uit vijf elementen; Aarde, Water, Ether, Lucht en Vuur. Het enige verschil is dat wij een zesde element hebben, genaamd Ziel, en dat niet-levende dingen slechts vijf elementen hebben; allen in verschillende verhoudingen en proporties. De werkende componenten van deze vijf elementen worden weergegeven door drie fundamentele fysiologische humeuren of de biologische tri-energieën, die alle beweging en metabolische reacties uitvoeren, en ondersteuning en voeding leveren. Deze biologische tri-energieën worden genoemd; Vata (kinetische energie), Pitta (thermische energie) en Kapha (potentiële energie).

De drie energieën (Dosha's)

De door Ayurveda beschreven drie fundamentele fysiologische humeuren of de biologische tri-energieën staan beter bekend als de Dosha’s. Deze Dosha's hebben de volledige controle over het universum. Ze zijn verantwoordelijk voor planetaire bewegingen (Vata), hun vorming en vernietiging (Pitta) en het genereren en onderhouden van nieuw leven (Kapha). Deze tri-energieën zijn ook te vinden in ieder levend wezen en zijn verantwoordelijk voor gezondheid of ziekte. Het in balans zijn van de Dosha's betekent gezondheid of harmonie terwijl hun onevenwichtigheid ziekte of chaos betekent.

Ayurveda de vijf elementen en de drie dosha's

Deze tri-energieën besturen alle processen in alle niveaus van ons leven:

  • Vata beheerst alle bewegingen.
  • Pitta beheerst alle hitte en transformatie.
  • Kapha beheerst alle groei, structuur en smering.

Ons dieet, onze levensstijl, ons uiterlijk, onze emoties en zelfs de seizoenswisseling hebben allemaal invloed op deze energieën. Het belangrijkste principe van genezing in Ayurveda is om Vatta, Pitta en Kapha in evenwicht te houden door middel van veranderingen in onze levensstijl, onze gedachten, ons dieet en door een beter begrip van de natuur. Gelukkig hebben we krachtige kruidengeneesmiddelen om ons daarbij te helpen.

"Samadosha samagnisch samadhatu malakriya Prasanna atma mana swastha iti abhidhiyate."

Het bovenstaande Sanskriet vers vertelt ons het volgende: een evenwichtige staat van Dosha’s, Agni (spijsverteringsvuur), Dhatus (weefsels) en normale verwerking van Mala (afvalproducten), een opgewekte toestand van Atman (ziel), sensorische organen en geest zijn de symptomen van een gezond leven.

Vata uit balans

Als bijvoorbeeld Vata uit balans raakt, verstoort het alle dingen die verband houden met beweging. Het leidt tot een overactieve geest, een slechte circulatie, slechte geleiding van de zenuwen, verlies van geheugen, onregelmatige stoelgang, ongemakkelijke menstruatie, enz.

Pitta uit balans

Als Pitta uit balans raakt, verstoort het alle dingen die te maken hebben met warmte en spijsvertering. Het kan resulteren in overmatig spijsverteringsvuur resulterend in brandend maagzuur, overtollig maagzuur, opvliegendheid, ontstekingen, enz.

Kapha uit balans

Als Kapha uit balans raakt, heeft het invloed op alle dingen die te maken hebben met structuur en smering. Dit kan leiden tot chronische congestie, gewichtstoename, cellulitis, cholesterol ophoping, acne, vette huid, enz

Kruiden in synergetische combinatie met voeding, routine en meditatie enz. worden gebruikt om het evenwicht te herstellen - om de juiste werking van de verschillende systemen te herstellen, om de gezondheid te herstellen. Ayurveda richt zich niet op het verminderen van symptomen, maar richt zich op het verbeteren van de gezondheid.

Waar gezondheid is, is geen plaats voor ziekte.

Vanwege honderden jaren aan buitenlandse invasies in India, raakte Ayurveda gefragmenteerd. Nu, de afgelopen 35 jaar, is Ayurveda weer op zijn terugkomst, mede als gevolg van de groeiende wetenschappelijke verificatie bij grote onderzoeksinstellingen.